Hammaskiven poisto – näin pääset eroon hammaskivestä

Hammaskivi on on syljen mineraalien kovettamaa bakteereja sisältävää plakkia hampaiden pinnalla. Jos hammaskiveä on päässyt muodostumaan, niin sitä ei enää saa itse poistettua. Plakki on pehmeää ja hyvällä puhdistuksella vielä itse poistettavissa.

Mikä aiheuttaa hammaskiven muodostumista?

Hammaskiven muodostumisvauhti on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa merkittävästi hampaiden pinnalla olevan plakin määrä, syljen koostumus ja syljen eritysnopeus. Hammaskiven kertymistä hampaan pinnalle ei välttämättä itse huomaa, mutta se voi jo aluksi aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen. Aluksi hammaskivi on hampaan näkyvällä osalla ienrajassa aiheuttaen yleensä ienverenvuotoa hampaiden puhdistuksen yhteydessä tai tukkii varsinkin pienet alaetuhammasvälit. Tällöin puhutaan gingiviitistä eli tutummin ientulehduksesta.

Hammaskivi kannattaa poistaa ajoissa

Hammaskivi voi kuitenkin ajan mittaan kasvaa myös ikenen alle, jolloin sen bakteerikoostumus myös muuttuu ärhäkämmäksi, ja nämä aiheuttavat hampaan kiinnityskudoksen tulehduksen. Tätä tulehdusta kutsutaan parodontiitiksi ja hoitamattomana se johtaa hampaan kiinnityskudoksen menetykseen ja pahimmillaan koko hampaan menetykseen. Parodontiitin vuoksi menetettyjen hampaiden, jolloin niiden korvaaminen implantilla on haastavaa.
Vastaavat tulehdustilat voivat tulla myös implantteihin, joten niidenkin säännöllinen tarkistus ja puhdistus ovat tärkeitä.

Ientulehdus ja sen ehkäisy

Tiedetään, että parodontiitilla on myös yleisterveydellisiä vaikutuksia mm. diabeteksen hoitotasapainoon. Heikossa hoitotasapainossa oleva diabetes myös heikentää hampaiden kiinnityskudoksen kykyä vastustaa tulehdusta. Tupakointi on myös merkittävä riskitekijä parodontiitille. Tupakoitsijan ikenien verenkierto on heikentynyt, jolloin tulehdus voi edetä ilman oireita eli esim. ienverenvuotoa pitkälle. Myös nikotiinituotteet heikentävät elimistön mahdollisuuksia puolustautua ientulehdusbakteereja vastaan. Parasta ikenien omahoitoa on huolellinen hampaiden puhdistus sekä itse että ammattilaisen tekemänä ja tupakoimattomuus.

Suuhygienisti poistaa hammaskiven

Hammashoivassa hoidamme sekä ientulehduksia että hampaan kiinnityskudoksen tulehduksia. Voit varata ajan suoraan suuhygienistille tai käydä ensin hammaslääkärin arviossa tilanteesta. Suuhygienisti poistaa hammaskiven ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumentein. Tarpeen mukaan voidaan käyttää puudutetta kivunlievitykseen. Jauhepuhdistin tai soodapuhdistin poistaa tehokkaasti paineilman, veden ja hienojakoisen jauheen yhteisvaikutuksella bakteeripeitteet ja värjäytymät hampaista. Lopuksi vielä käydään läpi sinulle sopivat aineet ja välineet hampaiden ja ikenien omahoitoon. Tervetuloa!