Hampaiden ja suun röntgenkuvaus

Suun ja hampaiden röntgenkuvaus mahdollistaa muuten vaikeasti havaittavien hammassairauksien löytämisen ja hoitotoimenpiteiden tarkan suunnittelun. Tarvittavat röntgenkuvat otetaan hammastarkastuksen tai muun hoitokäynnin yhteydessä.

Ennen leikkausoperaatioita tarvitaan aina erillinen, tuore röntgenkuva infektioiden poissulkemiseksi. Mikäli sinulla on lääkärin lähete röntgenkuvaukseen, varaa silloin aika suoraan röntgeniin puhelimitse.

Hammasvälikuvaus

Röntgenkuvaus on hammaslääkärille hyvä työväline hampaiden kunnon tarkistamisessa. Kuvantamisen avulla nähdään esimerkiksi hammasväleihin ja hammaspaikkojen saumojen alle. Röntgenkuva otetaan tarvittaessa, jos syytä hammassärylle löydy muuten tai epäillään reikiä hammasväleissä.

Juurien kärkialueen kuvaus

Hammas voi olla tulehtunut. Hampaan ytimen hermo-verisuonikudos on voinut mennä kuolioon ja tämä todetaan röntgenkuvalla ennen juurihoidon aloittamista.

Koko leuan röntgenkuvaus (panoraamatomografia/ortopantomografia)

Koko leuan röntgenkuvauksella nähdään leukojen luiset rakenteet, leukanivelet, poskiontelot, hammasjuurten kärkialueet ja puhkeavat hampaat, kuten viisaudenhampaat. Koko leuan röntgenkuvasta saadaan tärkeää tietoa esimerkiksi poistettavan hampaan ja sen juurten asennosta, hampaiden kunnosta ja kiinnityskudostulehdusten laajuudesta.

3D-röntgenkuvaus (Kauhajoen vastaanotolla)

Jos ongelmaa ei löydetä perinteisessä röntgenkuvassa, hyödynnetään tarkkaa 3D kuvausmetodia, jonka avulla suusta ja leukarakenteista saadaan kolmiulotteisia kuvia. 3D kuvan perusteella leuan ja hampaiston rakenne nähdään tarkasti, sen todellisessa muodossa. 3D kuvaa hyödynnetään esimerkiksi hammasimplantin suunnittelussa.

Hoitava hammaslääkärisi tekee päätöksen röntgenkuvan tarpeellisuudesta hammastarkastuksessa. Varaa aikasi tarkastukseen helposti nettiajanvarauksesta tai soittamalla meille!