Röntgen av tänder och käkar

Röntgen av tänderna och käken gör det möjligt att upptäcka tandsjukdomar som annars vore svårt att upptäcka och möjliggör en noggrann terapiplanering. 

Nödvändiga röntgenbilder tas i samband med basundersökning eller vid ett annat behandlingstillfälle. 

Inför ett kirurgisk ingrepp behövs alltid en nya separata röntgenbilder för att utesluta infektioner. Ifall att du redan har en  röntgenremiss från din läkare, boka då tid direkt till röntgen per telefon.

Röntgen mellan tänderna

Röntgen är ett viktig verktyg för tandläkaren för att bedöma tändernas tillstånd. Tack vare röntgen kan tandläkaren se även mellan tänderna och under fyllningar. Röntgenbilder tas vid indikation, ifall att orsak till värk inte hittas på annat sätt eller om man misstänker hål. 

Röntgen av rotspetsarna 

Tanden kan vara inflammerad. Nerv-kärlvävnaden i tandpulpan kan ha dött och detta bekräftas med röntgen innan rotbehandling påbörjas. 

Röntgen av hela käken (panoramaröntgen/ortopantomografi)

Med hjälp av panoramaröntgen kan man undersöka käkbenet, käkleden, munhålan, tandrötterna och lokalisera tänder som håller på att bryta fram, så som visdomständer.

En röntgenbild av hela käken ger viktig information om till exempel positionen för tanden som ska tas bort och dess rötter, tändernas tillstånd och omfattningen av inflammationen i stödjevävnaden.

3D Röntgen (Kauhajoki ) 

Om orsaken till besvären inte hittas med traditionell röntgen, används en 3D röntgenmetod för att få en tredimensionell avbildning av munhålan och käkstrukturerna. Baserat på 3D -bilden syns strukturen på käken och tänderna exakt i sin verkliga form. 3D röntgen används tex. vid planering av tandimplantat. 

Din behandlande tandläkare kommer att fatta ett beslut om behovet av röntgen i samband med en basundersökning.

Boka din tid för undersökning online eller ring oss!