Behandling av slemhinnesjukdomar i munnen

Behandling av slemhinnor i munnen 

Slemhinnorna i munhålan kontrolleras alltid i samband med en basundersökning. Om du känner ömhet från slemhinnorna, eller om du upptäckt rodnad eller en växande knöl/abscess, så kontakta direkt din tandläkare för en undersökning. 

Lichen planus

Lichen planus är den vanligaste slemhinnesjukdomen i munnen. Det är en autoimmunsjukdom vars orsak är okänd. Dess symtom kan lindras med läkemedel och kan även lindras med förändringar i den egna livsstilen.

Afta

Afta är små, ömma blåsor i munnen. Den exakta orsaken till uppkomst av afta är inte känd, men man vet att vissa tandkrämer och livsmedel kan utlösa afta. 

Svamp i munhålan 

Svamp som orsakat inflammation i munhålan kan ibland behöva avlägsnas med svampmedel. Svamp kan även sprida sig till och kolonisera en protes. I så fall rengörs protesen och ett ny yta görs inuti protesen för att förhindra att svampen återkommer. Om det känns som att protesen sitter dåligt eller inte hålls på plats, så kontakta tandläkaren.  

Besvär med spottkörtlarna

Om du har besvär med spottkörtlarna när du äter, kan det hända att kanalerna i spottkörtlarna är blockerade. 

Smärta från spottkörtlarna i samband med en måltid beror då på att saliven som bildas inte kan röra sig fritt ut genom kanalerna. 

Även i underläppen finns små spottkörtlar. De kan bli blockerade till följd av att du bitit dig i läppen och bilda en blåsa som kallas mucocele.   

Om du misstänker att du drabbats av en slemhinnesjukdom eller har problem med spottkörtlarna, boka då en tid för undersökning, online eller ring oss!