Tandstensborttagning

Tandsten är lika vanligt som det är irriterande. Regelbunden tandstensborttagning är viktigt för din allmänna hälsa. Tandsten består av en bakteriebeläggning som hårdnat och inte lossnar med enbart tandborste. 

Om du endast har lite tandsten på tandens synliga områden, kan tandstenen putsas i samband med en undersökning. Om du lider av utbredd tandsten eller om tandstenen är belägen under tandköttet behövs en separat tid för att avlägsna tandstenen. 

Tandsten kan orsaka tandköttsinfektion

Riklig ansamling av tandsten kan orsaka tandköttsinfektion. I mild form kallas tandköttsinfektionen gingivit. Tandköttsinfektion i större utbredning som även drabbat tandens stödjevävnad kallas parodontit, och kan vara  asymtomatisk. 

Blödning från tandköttet i samband med tandborstning är ett vanligt tecken på tandköttsinfektion. En rökares tandkött blöder inte även om tandköttet är infekterat. 

När stödjevävnaden runt tanden bryts ner pga. infektion, kan tänderna bli lösa. Ifall tandstenen sprider sig till käkbenet och inflammationen inte behandlas i tid kan större ingrepp behöva göras så som tandutdragning. 

Tandköttsinfektion är känt att ha negativ påverkan på den allmänna hälsan och tex. stör blodsockerbalansen vid diabetes sjukdom.

Stödjevävnaden runt implantat kan också bli infekterat. Även om implantatet inte är en riktig tand, samlas tandsten runt implantat på samma sätt som runt en vanlig tand. 

Med en remiss från tandläkaren finansierar FPA tandstensborttagning hos tandhygienisten. 

Boka din tid till undersökning eller tandstensborttagning lätt via nätbokning eller ring oss!