Hammaskiven poisto

Hammaskivi on ikävä ja yleinen vaiva. Säännöllinen hammaskiven poisto kannattaa koko terveyden kannalta.

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, joka ei lähde pois hampaita harjaamalla. Jos hammaskivi on vähäistä ja sitä on vain hampaan näkyvällä osalla, se voidaan poistaa hammastarkastuksen yhteydessä. Jos hammaskiveä on paljon tai se on levinnyt ikenen alle, sen poistamiseksi tulee varata erillinen poistoaika.

Hammaskivi voi aiheuttaa ientulehduksen

Runsas hammaskiven kertyminen voi aiheuttaa tulehduksen ikeniin. Lievämuotoisena tulehdusta kutsutaan gingiviitiksi. Pitkälle edennyt hampaiden kiinnityskudosten tulehdus, parodontiitti, voi olla vähäoireinen.

Hampaiden harjauksen yhteydessä ilmenevä ikenien verenvuoto on yleinen merkki tulehduksesta. Tupakoitsijan ikenet eivät vuoda verta, vaikka olisivatkin tulehtuneet.

Kun hampaiden kiinnityskudokset heikentyvät, hampaat saattavat alkaa heilua. Jos hammaskivi leviää leukaluuhun saakka eikä kiinnityskudostulehdusta hoideta, saatetaan tarvita laajoja hoitoja kuten hampaan poistoja. Ikenien tulehduksen tiedetään vaikuttavan yleisterveyteen ja mm. diabeteksen sokeritasapainoon.

Myös hammasimplanttien kiinnityskudokset voivat tulehtua. Vaikka implantti ei ole oikea hammas, siihen kertyy samalla tavalla hammaskiveä.

Suuhygienistin tekemästä hammaskivenpoistosta saa Kelan korvauksen hammaslääkärin lähetteellä.

Varaa aikasi hammastarkastukseen tai hammaskiven poistoon helposti nettiajanvarauksesta tai soita meille!