Suun limakalvosairauksien hoito

Suun limakalvojen kunto tarkistetaan aina hammastarkastuksen yhteydessä. Jos suun limakalvoissa tuntuu kipua, ne punoittavat tai suussa tuntuu kasvava patti, hakeudu hammaslääkärin vastaanotolle hammastarkastukseen.

Punajäkälä

Punajäkälä on suun limakalvosairauksista yleisin. Se on autoimmuunisairaus, jonka perimmäistä syytä ei tiedetä. Punajäkälä todetaan hammaslääkärin vastaanotolla. Sen oireita voidaan helpottaa lääkehoidolla ja lievittää omilla elintavoilla.

Aftat

Aftat ovat pieniä, kipeitä patteja suussa. Niiden ilmenemisen syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta esimerkiksi tietyt hammastahnat tai ruokavalio voi altistaa niille.

Suun hiivatulehdus

Hiivatulehduksen aiheuttava sieni voidaan joskus joutua häätämään suusta lääkkeellisesti. Suun hiivatulehdus voi pesiä myös hammasproteesissa. Proteesi puhdistetaan ja siihen voidaan tehdä uusi sisäpinta, jotta tulehdus ei uusiudu. Jos proteesi tuntuu istuvan huonosti tai se ei pysy paikoillaan, ota yhteys hammaslääkärin vastaanotolle.

Sylkirauhasen ongelmat

Jos sylkirauhasessa tuntuu ikävältä syödessä, voi olla, että sylkirauhasen tiehyt on tukkeutunut. Sylkirauhaseen aiheutuu kipua syömisen aikana, kun erittyvä sylki ei pääse kulkemaan vapaasti ulos rauhasesta.

Myös alahuulen alueella on pieniä sylkirauhasia. Ne voivat tukkeutua esimerkiksi puraisun seurauksena ja tehdä patin, jota kutsutaan mukoseeleksi.

Jos epäilet suun limakalvosairautta tai sinulla on ongelmia sylkirauhasissa, varaa aikasi hammastarkastukseen nettiajanvarauksesta tai soita meille!