Kaksi naista hymyilee suoraan kameralle. Vasemmanpuoleisella on sininen suuhygienistin työasu, oikealla puolella istuva nainen on pöydän takana ja hänellä on päällään vaalea korkeakauluksinen neule.

Hammashoivalla tuetaan työntekijöiden opiskeluja – opinnot voi yhdistää työntekoon joustavasti

Hammashoiva on laihialaislähtöinen hammaslääkäriketju, joka on viimeisten vuosien aikana laajentunut jo viidelle paikkakunnalle. Hammashoivan palvelut löytyvät nykyisin Kankaanpäästä, Kauhajoelta, Laihialta, Pirkkalasta ja Vaasasta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka Hammashoiva tukee työntekijöitään heidän opiskelu- ja urapolkujensa varrella.

Hammashoivan työntekijöitä tuetaan ammatillisessa kehittymisessä

Vuodesta 2007 hammashoitajana työskennellyt Sofia Järvenpää, on ollut osa Hammashoivan tiimiä vuodesta 2019. Ketjun laajentuessa hän on saanut olla mukana kouluttamassa ja järjestelemässä uusien toimipisteiden käytännönasioita. Järvenpäästä on mukavaa, että hänen kiinnostuksensa hammaslääkäriaseman hallinnollisia tehtäviä kohtaan on otettu huomioon hänen työnkuvassaan.

– Tällä hetkellä työnkuvani koostuu melkein kokonaan hallinnollisista töistä, kuten työvuorojen suunnittelusta, tilauksista ja koordinoimisesta muiden toimipisteiden kanssa. Jokaisessa toimipisteessämme on päähoitaja, mutta toimin taustalla tukena kaikille. Hammashoitajan töihin hyppään, jos joku vuorossa oleva esimerkiksi sairastuu.

Hallinnollisten töiden lisääntyessä ketjun laajentuessa, ehdottivat Hammashoivan omistajat Pirjo Juusela sekä Juha Kirjala, että Järvenpää voisi suorittaa lähiesihenkilötutkinnon. Järvenpää valitsi Yrittäjäopiston tarjoaman koulutuksen, jonka pystyy suorittamaan täysin verkossa.

– Kun otin puheeksi opiskelujen vaatimukset, päätettiin Laihialle palkata uusi hammashoitaja helpottamaan työtäni. Tämä oli hieno juttu, koska hänen avullaan pystyin suorittamaan myös opintoihini kuuluvan perehdyttämisosuuden. Opinnoissa suoritettavista tehtävistä on ollut suoraan hyötyä yritykselle, koska olen kerännyt asiakaspalautetta ja tehnyt kehitystyötä liittyen työvuorokirjauksiimme.

Järvenpää on tyytyväinen siihen, miten opinnot ovat edenneet, ja hänen pitäisikin valmistua joulukuussa 2023.

– Olin aluksi hieman skeptinen koskien verkko-opintoja, mutta olen oppinut valtavasti uusia asioita esihenkilötyöstä ja itsestäni. On ollut palkitsevaa etsiä tietoa ja saada uusia oivalluksia opintojen aikana.

Jatko-opintoihin on mukava suunnata, kun työnantaja kannustaa taustalla

Suuhygienistiksi vuonna 2021 valmistunut Sanna Korpi on tehnyt koko uransa ajan töitä Hammashoivalla, pois lukien kunnan puolella suorittamansa harjoittelut.

– Aloitin työskentelyn Hammashoivalla jo opintojeni aikana heti, kun se oli mahdollista. Aika pian Hammashoivalla aloittamisen jälkeen toin ilmi kiinnostukseni jatko-opiskeluihin. Juusela ja Kirjala olivat erittäin kannustavia suunnitelmieni suhteen ja iloitsivat kanssani, kun pääsin Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan kaksivuotista YAMK-tutkintoa sosiaali- ja terveysalan kehittämisestä sekä johtamisesta.

Työsuhteen alusta asti nuoreen ammattilaiseen on suhtauduttu kannustavasti, ja työtehtäviä on myös laajennettu kiinnostuksen mukaan.

– Tuntuu mahtavalta, että näin nuoreen on luotettu alusta asti. Olen saanut paljon kokemusta myös suuhygienistin kliinisen työn ulkopuolelta, mm. erilaisista hallinnollisista töistä. Sofia (Järvenpää) on myös ollut tukena alusta asti näissä tehtävissä.

Sannan opiskelussa on otettu huomioon myös kontaktipäivät, joita hänellä on kaksi kuukaudessa. Näihin päiviin täytyy osallistua etäyhteydellä arkisin klo 8–16 välillä.

– Kontaktipäiviin osallistuminen on onnistunut työnantajan puolelta hienosti, samoin erilaiset joustot koskien osapäiväistä osallistumista opiskeluihin. Verkko-opinnot ovat sopineet minulle valtavan hyvin, koska olen saanut asua ja työskennellä lähellä perhettäni. Työnantajan joustavuus on ollut tässä suureksi hyödyksi.

Kuvassa suuhygienisti Sanna Korpi ja hammashoitaja Sofia Järvenpää. Sannan kuvan on ottanut Henri Korpi, Ikuinen hetki.